Jedzmy zdrowo kolorowo - 12.03.2021 r.

 

                     Jedzmy zdrowo, kolorowo!

 

Kontynuując zagadnienie związane ze zdrowym odżywianiem Uczniowie klasy II tworzyli przepisy kulinarne oraz planowali zdrowe posiłki.

 

W trakcie zajęć przeprowadzono rozmowę kierowaną pytaniami:

Z czym powinniśmy się zapoznać przed przystąpieniem do pracy?

Co powinniśmy zrobić przed przygotowaniem kanapek?

Dlaczego przed przyrządzaniem posiłków należy umyć ręce i warzywa?

Jakie choroby  mogą być przenoszone przez brudne ręce?

O czym powinniśmy pamiętać podczas pracy z ostrymi narzędziami?

Jak należy spożywać posiłki?

Na których piętrach piramidy pokarmowej znajdują się składniki wiosennych kanapek?

Dzieci nie miały najmniejszych problemów z odpowiedzią na zadawane pytania. Potrafiły zaplanować posiłki zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania.

 

Ze względu na panującą sytuację epidemiczną podjęliśmy wspólnie decyzję, że dzieci przygotują zdrowe kanapki, sałatki bądź inne dania w domu pod nadzorem Rodziców i podzielą się wrażeniami z rówieśnikami wykonując zdjęcia wspaniałych potraw. 

 

                To nasze kulinarne wiktuały!


 

2021-03-13