Jedzmy zdrowo, kolorowo!
Kontynuując zagadnienie związane ze zdrowym odżywianiem Uczniowie klasy II tworzyli przepisy kulinarne oraz planowali zdrowe posiłki.
W trakcie zajęć przeprowadzono rozmowę kierowaną pytaniami:
• Z czym powinniśmy się zapoznać przed przystąpieniem do pracy?
• Co powinniśmy zrobić przed przygotowaniem kanapek?
• Dlaczego przed przyrządzaniem posiłków należy umyć ręce i warzywa?
• Jakie choroby mogą być przenoszone przez brudne ręce?
• O czym powinniśmy pamiętać podczas pracy z ostrymi narzędziami?
• Jak należy spożywać posiłki?
• Na których piętrach piramidy pokarmowej znajdują się składniki wiosennych kanapek?
Dzieci nie miały najmniejszych problemów z odpowiedzią na zadawane pytania. Potrafiły zaplanować posiłki zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania.
Ze względu na panującą sytuację epidemiczną podjęliśmy wspólnie decyzję, że dzieci przygotują zdrowe kanapki, sałatki bądź inne dania w domu pod nadzorem Rodziców i podzielą się wrażeniami z rówieśnikami wykonując zdjęcia wspaniałych potraw.
To nasze kulinarne wiktuały!
2021-03-13